top of page

ינואר 2025, אנחנו עדיין המלחמה אבל סוף סוף תושבי הצפון יכולים להתחיל לחשוב על החזרה הביתה, ולמרות שהעתיד עדיין לא ממש ברור, יש תקווה עמוקה לשקם את החיים בחזרה, תקווה לחזור לאיזה סוג של שגרה ושקט וכמה שיותר מהר, יותר טוב.


מתחילת המלחמה ישובים שלמים חיים מנותקים מחיי היום יום שלהם, מפונים למלונות, לבתי משפחות או נאלצים להשכיר בתים במקומות אחרים שהם לא חשבו שיגורו בהם על מנת לייצר שגרה כל שהיא לילדים.


ואני כמתכננת, קפאתי.

מי בכלל חושב על תכנון הבית שלו? למי יש מקום להתחיל לדבר על מה הוא "בית החלומות" שלו, מה הוא תמיד רצה בבית?.. איך אני עכשיו שואלת אנשים על החיים והדינמיקה בבית, כשהם גרים בחדר במלון.

איך אני מדברת על יצירת מקום בטוח ושלו, על המרחבים הפרטיים ביותר שלנו כשיש משפחות שבכלל אין להם בית לחזור אליו?

כל תחושת היצירה והיצירתיות נעלמה לי, וטבעתי בפסימיות.


ינואר 2025 ואני רואה ושומעת שיש משפחות המתכננות את החזרה הביתה, שנמאס להם להרגיש תלושים, שרוצים את תחושת הקרקוע והשייכות שוב.

משפחות שכמהות לתחושת הבית, למרות שאין להם ממש לאן לחזור.

בזכות אותן משפחות החלטתי על יוזמה ותרומה של אדריכלות בישובים מפונים - משהו שגם יתרום לי ויוציא אותי מהבור הפסימי ששקעתי לתוכו והחלטתי לעשות פרוייקט פרו-בונו עבור משפחה אחת שביתה נהרס ואינו ראויי למגורים יותר, משפחה אחת שאעזור לה לשקם את הבית ואולי מתוך הצעד הזה הם וגם אני נוכל נתחיל כל אחד בדרך שלו את החלק הבא, אולי טיפה אופטימי יותר.


מוזמנים ליצור איתי קשר אם זה מתאים לכם.


בית בגולן - פרוייקט של אדריכלות ועיצוב פנים



Writer: עדי טיביעדי טיבי

חשבתם פעם על ההגדרה שלנו לחלל טוב? כשאנחנו חושבים על חלל של חדר מסויים למה אנחנו מתייחסים? למ"ר שלו? למידות אורך ורוחב שלו? למרחב חופשי שנוצר בו? לפונקציות שהוא משמש? אל הסגנון בו הוא מעוצב? כל כך הרבה דרכים להסתכל את אותו הדבר, ומה הוא הפרמטר שעומד בחזית והוא זה שבלעדיו החלל יהייה לא טוב?


בשנה האחרונה אני גרה בעיר באירופה - לעבור לדירה בעיר מבית פרטי בקיבוץ זה הבדל רציני מבחינת הגדרת החללים, אבל אני חייבת לציין שכבר מההתחלה הוקסמתי משימוש מקסימלי של החללים פה, בארץ אנחנו רגילים שכמה שהחלל יותר גדול ומרווח ככה זה יותר טוב, ואני כל פעם חוזרת לאותה המחשבה האם גדול יותר הוא באמת טוב יותר? (כן, כן, יודעת כמו מה זה נשמע)

מה אם הגדרת התכנון של החלל היא אינה גודל אלא שימוש, וכל עוד אני דואגת לתכנן חלל שיאפשר שימוש נוח ויעיל בפונקציות השונות בחלל עשיתי את העבודה כהלכתה, אבל לא דיי בכך, כי אני צריכה לקחת בחשבון גם את בני הבית, איך הם מתפקדים בבית? איך נראה יום טיפוסי בחייהם? ולהכניס את כל הפרמטרים האלה לתכנון הפונקציונאלי ולשלב הכל עם העיצוב והסגנון המבוקשים, שגם הם יכולים להכתיב את החלל והגודל שלו ע"י הפרטים שמייחדים אותם.


הרי מה אנחנו באמת צריכים בבית? באמת צריכים.. אנחנו מורגלים לחשוב על חללים בצורה מסויימת אבל מה אם ננסה לחשוב אליהם מנק' מבט שונה, ברוב המקרים שאני רואה בתים גדולים הדבר הראשון שעולה לי לראש זה - מי מנקה את כל זה?!

אם אני מקצינה את הנושא אפשר להתייחס לדירות הקטנות בטוקיו בהן כל הדירה מתוכננת בצורה מודולרית וחדר אחד מתפקד כמו כל החללים בבית, ומשתנה בהתאם לשעות ביממה. אבל בעולם המערבי אנחנו רוצים שהדברים יהיו נגישים יותר, אנחנו מעדיפים נוחות על קומפקטיות (אני כמובן מדברת בהכללה), ואני מחפשת את האיזון בין השניים ומנסה ליצור חללים פונקציונאליים קומפקטיים אבל קבועים וזמינים. בתכנון כל חלל ארצה להתחשב בפונקציה עצמה ובמרחב שאני צריכה כדי לתפעל אותה בצורה נוחה ונעימה ללא תחושת צפיפות. אני לא מדברת על TINY HOUSE, אלא על תכנון מכוון יותר וחסכוני יותר של חלל.

אם נחסוך בגודל חללי הבית, נתכנן אותם בצורה יותר ממוקדת שבמרכזה שימוש בחלל שאנו זקוקים לו עבור כל אלמנט - לא חללים צפופים אלא רק כאלה המתוכננים בצורה יותר מדוייקת ללא יצירת חללים מתים או חללי מעבר חסרי שימוש. נוכל באופן ישיר גם לחסוך בעלויות הבניה, וכבונוס נוסף נהייה טיפה ירוקים יותר ע"י חיסכון באנרגייה ובחומרים במהלך הבנייה. אם נבחר נוכל להשקיע את המשאבים שלנו באלמנטים הקשורים לתשתיות המבנה והמערכות בו, ליצירת בית מדוייק עבור כל הדרישות שלנו הבנוי בצורה איכותית וברמת בנייה גבוהה.


מזמינה אתכם לחשוב קצת אחרת על חלל, מה אנחנו צריכים? באמת צריכים..

בית כפרי
בית פרטי קטן בהרי הגולן



 
 
 
Writer: עדי טיביעדי טיבי

Updated: Jun 28, 2023


המודעות לאדריכלות ירוקה ולחשיבות של תכנון בר קיימא עולה באופן מהיר בשנים האחרונות,

נושא ההתחממות הגלובלית ובעיות האקלים, ההשפעה ארוכת הטווח של בנייה קונבנציונלית ולאחרונה אפילו תקופת הסגרים והתוצאות שלה על איכות הסביבה (אפילו אם לזמן קצר) גורמים לרבים לחשב מסלול מחדש ולמצוא דרכים לגרום לבית שלהם להיות ידידותי יותר לסביבה.


אדריכלות ירוקה היא נושא מאוד רחב, אפשר להתייחס אליו בבניית הבית בהמון רבדים, אם זה בטכנולוגיות הבנייה שמשתמשים בהם כדי להפחית פסולת וזיהום, שימוש בחומרים מקומיים כדי להפחית את השינוע ממקום למקום של חומרים, ועד שימוש בחומרים טבעיים לחלוטין שאינם פוגעים ברקמה הטבעית של האזור בו אתם בונים ומייטיבים עם דיירי הבית מכיוון שאינם חומרים סינטטיים.

במאמר זה אני בוחרת להתמקד בשלב הראשוני ביותר בתהליך בניית הבית והוא תהליך התכנון.

תכנון ירוק – או בשמות האחרים שלו תכנון אקולוגי ותכנון פאסיבי ייתן לנו נקודת התחלה יוצאת מן הכלל שאפילו אם תבחרו שלא לשלב בבית טכנולגיות מתקדמות וחומרים מקומיים וטבעיים יאפשרו לכם חסכון משמעותי בשימוש באנרגיה בבית.


כשאנחנו מדברים על תכנון פאסיבי או תכנון אקולוגי אנחנו מתייחסים לתכנון המתייחס לאקלים הקיים במגרש ואיך אנחנו רותמים אותו לטובת הבית.

לדוגמא – שימוש בשמש ישירה לחימום של הבית במהלך החורף.

תכנון נכון של פתחים כדי שיהייה אוורור טוב בקיץ.

שימוש נכון בשתי דוגמאות אלה בלבד יגרום להפחתה בשימוש בדרכי חימום וקירור אקטיביים – מיזוג או חימום על ידי קמין או חימום רצפתי.

אם אנחנו נכנסים קצת יותר לעומק נוכל לדוגמא לייצר אוורור – יש מאין, על ידי פתיחת חלונות באותו חלל כשחלון אחד פונה לצד הצפוני (צד שהוא מוצל בדרך כלל) והשני יפנה לצד הדרומי (המקבל שמש ישירה) השילוב הזה ייצר לנו זרימת אוויר טבעית – מכייון שהאוויר ה"קר" תמיד יירצה להגיע לאיפה שחם וכך נוצרת תנועת אוויר טבעית.

כפי שניתן לראות בסקיצה הבאה:


יצירת אוורור טבעי ע"י תכנון נכון ושימוש באקלים - תכנון פאסיבי
סכימת זרימת אוויר פאסיבית


שימוש בתכנון פאסיבי, יאפשר לכם לתכנן את הבית כאלמנט שקיים כחלק מהסביבה ולא כאלמנט נפרד בו קירות הבית הם החוצצים בינכם לבין הסביבה והאקלים, השימוש בתכנון זה ייצר חללים אידאלים למגורים המצריכים התערבות טכנולוגית מינימלית, ואם תצליחו לשלב גם חומרים וטכנולוגיות מתאימות אולי תצליחו להגיע לאיפוס האנרגייה שלכם ולשיוון מול הטבע.


אדריכלות ירוקה, תכנון פאסיבי.

bottom of page