המודעות לאדריכלות ירוקה ולחשיבות של תכנון בר קיימא עולה באופן מהיר בשנים האחרונות,
נושא ההתחממות הגלובלית ובעיות האקלים, ההשפעה ארוכת הטווח של בנייה קונבנציונלית ולאחרונה אפילו תקופת הסגרים והתוצאות שלה על איכות הסביבה (אפילו אם לזמן קצר) גורמים לרבים לחשב מסלול מחדש ולמצוא דרכים לגרום לבית שלהם להיות ידידותי יותר לסביבה.
אדריכלות ירוקה היא נושא מאוד רחב, אפשר להתייחס אליו בבניית הבית בהמון רבדים, אם זה בטכנולוגיות הבנייה שמשתמשים בהם כדי להפחית פסולת וזיהום, שימוש בחומרים מקומיים כדי להפחית את השינוע ממקום למקום של חומרים, ועד שימוש בחומרים טבעיים לחלוטין שאינם פוגעים ברקמה הטבעית של האזור בו אתם בונים ומייטיבים עם דיירי הבית מכיוון שאינם חומרים סינטטיים.
במאמר זה אני בוחרת להתמקד בשלב הראשוני ביותר בתהליך בניית הבית והוא תהליך התכנון.
תכנון ירוק – או בשמות האחרים שלו תכנון אקולוגי ותכנון פאסיבי ייתן לנו נקודת התחלה יוצאת מן הכלל שאפילו אם תבחרו שלא לשלב בבית טכנולגיות מתקדמות וחומרים מקומיים וטבעיים יאפשרו לכם חסכון משמעותי בשימוש באנרגיה בבית.
כשאנחנו מדברים על תכנון פאסיבי או תכנון אקולוגי אנחנו מתייחסים לתכנון המתייחס לאקלים הקיים במגרש ואיך אנחנו רותמים אותו לטובת הבית.
לדוגמא – שימוש בשמש ישירה לחימום של הבית במהלך החורף.
תכנון נכון של פתחים כדי שיהייה אוורור טוב בקיץ.
שימוש נכון בשתי דוגמאות אלה בלבד יגרום להפחתה בשימוש בדרכי חימום וקירור אקטיביים – מיזוג או חימום על ידי קמין או חימום רצפתי.
אם אנחנו נכנסים קצת יותר לעומק נוכל לדוגמא לייצר אוורור – יש מאין, על ידי פתיחת חלונות באותו חלל כשחלון אחד פונה לצד הצפוני (צד שהוא מוצל בדרך כלל) והשני יפנה לצד הדרומי (המקבל שמש ישירה) השילוב הזה ייצר לנו זרימת אוויר טבעית – מכייון שהאוויר ה"קר" תמיד יירצה להגיע לאיפה שחם וכך נוצרת תנועת אוויר טבעית.
כפי שניתן לראות בסקיצה הבאה:
שימוש בתכנון פאסיבי, יאפשר לכם לתכנן את הבית כאלמנט שקיים כחלק מהסביבה ולא כאלמנט נפרד בו קירות הבית הם החוצצים בינכם לבין הסביבה והאקלים, השימוש בתכנון זה ייצר חללים אידאלים למגורים המצריכים התערבות טכנולוגית מינימלית, ואם תצליחו לשלב גם חומרים וטכנולוגיות מתאימות אולי תצליחו להגיע לאיפוס האנרגייה שלכם ולשיוון מול הטבע.
אדריכלות ירוקה, תכנון פאסיבי.
Comments