top of page
Writer's pictureעדי טיבי

יומן תכנון 2 - הגדרת מרחב.

חשבתם פעם על ההגדרה שלנו לחלל טוב? כשאנחנו חושבים על חלל של חדר מסויים למה אנחנו מתייחסים? למ"ר שלו? למידות אורך ורוחב שלו? למרחב חופשי שנוצר בו? לפונקציות שהוא משמש? אל הסגנון בו הוא מעוצב? כל כך הרבה דרכים להסתכל את אותו הדבר, ומה הוא הפרמטר שעומד בחזית והוא זה שבלעדיו החלל יהייה לא טוב?


בשנה האחרונה אני גרה בעיר באירופה - לעבור לדירה בעיר מבית פרטי בקיבוץ זה הבדל רציני מבחינת הגדרת החללים, אבל אני חייבת לציין שכבר מההתחלה הוקסמתי משימוש מקסימלי של החללים פה, בארץ אנחנו רגילים שכמה שהחלל יותר גדול ומרווח ככה זה יותר טוב, ואני כל פעם חוזרת לאותה המחשבה האם גדול יותר הוא באמת טוב יותר? (כן, כן, יודעת כמו מה זה נשמע)

מה אם הגדרת התכנון של החלל היא אינה גודל אלא שימוש, וכל עוד אני דואגת לתכנן חלל שיאפשר שימוש נוח ויעיל בפונקציות השונות בחלל עשיתי את העבודה כהלכתה, אבל לא דיי בכך, כי אני צריכה לקחת בחשבון גם את בני הבית, איך הם מתפקדים בבית? איך נראה יום טיפוסי בחייהם? ולהכניס את כל הפרמטרים האלה לתכנון הפונקציונאלי ולשלב הכל עם העיצוב והסגנון המבוקשים, שגם הם יכולים להכתיב את החלל והגודל שלו ע"י הפרטים שמייחדים אותם.


הרי מה אנחנו באמת צריכים בבית? באמת צריכים.. אנחנו מורגלים לחשוב על חללים בצורה מסויימת אבל מה אם ננסה לחשוב אליהם מנק' מבט שונה, ברוב המקרים שאני רואה בתים גדולים הדבר הראשון שעולה לי לראש זה - מי מנקה את כל זה?!

אם אני מקצינה את הנושא אפשר להתייחס לדירות הקטנות בטוקיו בהן כל הדירה מתוכננת בצורה מודולרית וחדר אחד מתפקד כמו כל החללים בבית, ומשתנה בהתאם לשעות ביממה. אבל בעולם המערבי אנחנו רוצים שהדברים יהיו נגישים יותר, אנחנו מעדיפים נוחות על קומפקטיות (אני כמובן מדברת בהכללה), ואני מחפשת את האיזון בין השניים ומנסה ליצור חללים פונקציונאליים קומפקטיים אבל קבועים וזמינים. בתכנון כל חלל ארצה להתחשב בפונקציה עצמה ובמרחב שאני צריכה כדי לתפעל אותה בצורה נוחה ונעימה ללא תחושת צפיפות. אני לא מדברת על TINY HOUSE, אלא על תכנון מכוון יותר וחסכוני יותר של חלל.

אם נחסוך בגודל חללי הבית, נתכנן אותם בצורה יותר ממוקדת שבמרכזה שימוש בחלל שאנו זקוקים לו עבור כל אלמנט - לא חללים צפופים אלא רק כאלה המתוכננים בצורה יותר מדוייקת ללא יצירת חללים מתים או חללי מעבר חסרי שימוש. נוכל באופן ישיר גם לחסוך בעלויות הבניה, וכבונוס נוסף נהייה טיפה ירוקים יותר ע"י חיסכון באנרגייה ובחומרים במהלך הבנייה. אם נבחר נוכל להשקיע את המשאבים שלנו באלמנטים הקשורים לתשתיות המבנה והמערכות בו, ליצירת בית מדוייק עבור כל הדרישות שלנו הבנוי בצורה איכותית וברמת בנייה גבוהה.


מזמינה אתכם לחשוב קצת אחרת על חלל, מה אנחנו צריכים? באמת צריכים..

בית כפרי
בית פרטי קטן בהרי הגולן



19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page